Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/vhosts/sepp.nl/httpdocs/templates/optie4/functions.php on line 202

Verborgen voordelen van stijldansen

Naast een verbeterde conditie, expressie van gevoelens en het leren van verschillende dansen zijn er andere voordelen die vaak minder bekend zijn bij het grote publiek. Naarmate ik langer dans, kom ik erachter dat er een aantal verborgen voordelen zijn.
Een simpel voorbeeld is het vergroten van de sociale kring. Het gebeurt wel eens dat je een avondje thuiszit en niet weet wat te doen. Op zaterdagavond zijn er vaak vrijdansavonden en doordeweeks de lessen. De competities, stapavondjes onderling en speciale evenementen binnen de dansschool (kerstbal, Nieuwjaarsdans, thema-avonden, barbecues, etc.). Als je alles wilt bijwonen, zul je een behoorlijk volle agenda hebben.

Ander voordeel, en tevens inspiratie voor mijn schrijven, is het voordeel van een verbeterde houding en lichaamsbeheersing. Ooit opgemerkt dat dansers een ontzettende goede houding hebben als zij bewegen? De manier van bewegen is vaak ook eleganter. Het valt moeilijk uit te leggen, slechts te observeren. Zelf heb ik gemerkt dat mijn houding de afgelopen jaren behoorlijk is veranderd. Het helpt bijvoorbeeld met houden van een rechte rug, schouders naar beneden houden, vinden van je balans en zo kan ik nog wel even doorgaan. Tijdens het dansen kom je vanzelf achter je ‘slechte gewoontes’, en anders word je er wel subtiel op gewezen.  

Al het goede komt in drieën dus hierbij het derde voordeel. Wellicht alleen voor mij interessant, maar ik noem het toch. Het leren van stijldansen kun je niet alleen gebruiken binnen de dansschool. Zo dans ik tegenwoordig met mijn oma een Engels walsje of een quickstep. Het stelt niet veel voor, maar naar mijn idee ben ik daardoor een leukere kleinzoon. Ook op bruiloften hoef je niet weg te duiken voor tantes die zonodig met je willen dansen. Of wat dacht je van dat leuke meisje in de kroeg (of misschien wel leuke jongen?) die met je wilt dansen. Hoe leuk is het als je samen kunt dansen? De kans is wellicht niet zo groot, maar ach, je weet maar nooit.

Deze verborgen voordelen hebben mijn dagelijks leven ten goede veranderd. Of je geïnteresseerd bent in een betere lichaamshouding, een horizontale verbreding van je sociale leven of het indruk maken op familie en toekomstige partners, dat maakt niet uit. De voordelen bestaan, of je er iets mee doet is aan jou. Het is in ieder geval iets om bij stil te staan dat dansen meer beïnvloed dan je denkt.

Sepp Youtube